Leveranciers

Onze leveranciers

La Badia

La Badia betekend De Abdij. Het is gelegen in de gemeente Calosso in Piëmonte. Als je hier naar toe gaat rij door de wijngaarden van voornamelijk Moscato- en Barbera druiven.

 

De eigenaren, de gebroeders Giuseppe en Marco Bussi hebben diverse prijzen ontvangen voor diverse wijnen. Ze zijn in het midden van de jaren 80 begonnen met het wijn maken van de Moscato druiven. Later is daar de Barbera druif ook bijgekomen. Vandaag de dag zijn het inmiddels de topwijnen van de broers. Het wijn maken is een familie aangelegenheid, de opa van Guiseppe en Marco is hiermee begonnen en zo is het van vader op zoon gegaan. Ook de zoon van Marco, Luca, is inmiddels werkzaam in het bedrijf.

 

9 oktober 2022 had ik de eerste afspraak bij La Badia. Via een kennis die al bekend was met de wijnen van La Badia, en waarvan ik er 3 heb mogen proeven, ben ik in contact gekomen met Marco Bussi. Na al diverse adressen bezocht te hebben deze ‘vakantie’ was La Badia mijn laatste adres. Na ruim een week zon was het een druilige ochtend. Het miezerde toen we naar de afspraak reden. Half 11 had ik afgesproken. Vroeg ontbijten, koffertje inpakken en op pad. Na een half uurtje rijden was de bestemming bereikt. Giuseppe heeft ons, (mijn lief en inmiddels rechterhand) hartelijk ontvangen en naar de proefruimte gebracht waar Marco ons even later vergezelde. Fles na fles werd er open gemaakt om te proeven, niets was te veel. Marco en Giuseppe zijn bijzonder vriendelijke mannen met een prachtig wijn bedrijf. En eerlijk is eerlijk, de wijnen waren allemaal lekker met iedere wijn zijn eigen bijzondere smaak. Giuseppe had ons inmiddels voorzien van 2 grote borden met kazen, worst en frittata. Het uitzoeken van de wijnen voor Wijncasa was nog een hele kluif. Rekening houden met een zo breed mogelijk assortiment aan te bieden ben ik heel goed geslaagd.  Ik hoop dat jullie net zo enthousiast zijn over de wijnen als ik ben.

Angelini Paolo

De Societá Agricola Angelini Paolo, opgericht in 1922 en gelegen in het hart van Piëmonte, in Ozzano Monferrato. Langhe-Roero en Monferrato is de officiële benaming van een UNESCO-werelderfgoed dat bestaat uit “vijf verschillende wijnbouwgebieden met uitzonderlijke landschappen” in de regio Piëmonte in Italië. Het is een prachtig gebied met vloeiende heuvels. Angelini Paolo heeft er 40 hectare wijngaarden verdeeld met bodems die variëren van meer kalkhoudende tot meer kleiachtige bodems. Elk soort heeft zijn ideale plek voor de beste resultaten.

 

Angelini Paolo heeft 2 verschillende lijnen voor de wijnen nl;

 

Klassieke lijn, deze lijn bestaat uit wijnen uit het laatste wijnbouwjaar waarvan de vinificatieprocessen worden uitgevoerd in stalen tanks, met uitzondering van de Paulin Nebbiolo, deze wijn ondergaat nog een 4 maanden verfijning in tonneaux van Frans eikenhout.

 

Selectie lijn, deze lijn wordt gekenmerkt door wijnen waarvan de gisting  en/of rijping plaatsvindt in houten vaten van verschillende groottes. In deze lijn vind je meer complexere wijnen.

 

Wijncasa heeft eigenlijk bij toeval dit mooie wijnhuis ontdekt. We hebben er een proeverij gedaan en was gelijk verkocht van een aantal wijnen. De wijnen die in de webshop staan komen allemaal uit de Selectie lijn, de meer exclusieve wijnen dus.  Deze wijnen worden eleganter omdat dit meer complexere wijnen zijn die je ook wat langer kan bewaren of zelfs nog moeten liggen om lekkerder te worden.  Ik sluit zeker niet uit dat er nog meer wijnen van Angelini Paolo bijkomen.

Tenuta Roccaccia

Pitigliano ligt onderin Toscane zo’n 100 km boven Rome. Pitigliano bestond al in de etruskische tijd, het is gelegen op een uitloper van vulkanisch tufsteen tussen diepe ravijnen, aan de uitlopers van twee rivieren.

 

Dat vulkanische tufsteen heeft zo zijn invloed op de wijnen. De wijnmakerij Tenuta Roccaccia is het resultaat van het harde werk gedurende 100 jaar van drie generaties boeren die hun passie hebben gevolgd in een gebied dat bijzonder geschikt is voor het planten van wijnstokken. Tenuta Roccaccia heeft meer dan 30 hectare wijngaarden. Ze telen met respect voor milieu en de natuur. De vinificatie vindt plaats met gisting bij een gecontroleerde temperatuur en zachte persing.

 

Tijdens ons verblijf in B&B Cerchio Verde in Pitigliano, stonden 2 wijnen in onze kamer van Tenuta Roccaccia. De Neronotte en de Oroluna. Beide wijnen hebben we opgedronken. De witte en rode wijnen waren erg lekker. Via de eigenaresse van de B&B heb ik contact gezocht met Mari van Tenuta Roccaccia. Ik was van harte welkom. Dezelfde ochtend nog zijn we op weg gegaan naar Mari. Via een 6 km, deels onverharde smalle landweg, omringd door wijngaarden, kom je aan bij Tenuta Roccaccia. Een eenvoudige oude boerderij met een aantal schuren. Je wordt enthousiast onthaald door een hele vriendelijk herdershond. Mari, een ontzettend vriendelijke goedlachse dame stond ons al op te wachten. Een aantal wijnen werden geproefd, nog eens geproefd in een traditionele cantina. En dan moet er een keus gemaakt worden welke wijnen we graag mee willen nemen voor Wijncasa. Aangezien er maar beperkt plaats is in de auto moet ik keuzes maken. Ik denk dat dat aardig gelukt is. Maar het zou zo maar kunnen als ik weer wijnen bij Mari ga bestellen dat er 1 of 2 wijnen bijkomen.

Stel ons gerust een vraag!

Wij helpen je graag om de lekkerste wijn te vinden voor jouw gelegenheid of gerecht. Vraag ons maar om advies.